הדרך לשינוי : סוכרת

אחד הדברים שקשים בסוכרת היא הידיעה שהתמודדות עם סוכרת מחייבת שינויי באורח החיים. אולי השינוי תרופתי, תזונתי, פעילות גופנית או באורח החיים (רגוע יותר). אולי כולם ואולי חלק. מה שבטוח שצריך לשנות משהו. לא פלא שיש מי שמשווה שינויי לאבל. 

יש להיפטר מה"אני הקיים", לקבור אותו ולהוליד את ה"אני החדש"  זה המתאים לשינוי.

לא מזמן שמעתי הרצאה על שינוי ואני רוצה לספר פה דברים חשובים ששמעתי. דובר שם על ההקבלה של שלבי השינוי לשלבי האבל.

שלבי האבל:

  1. הכחשה (בידוד) – רגש של שוק והלם. התחושה הכללית היא של: "זה לא יכול להיות",  "זה בלתי נתפס" , "אני לא מאמין".

  2. התמרמרות (רוגז, כעס) – אנחנו מכירים את המחשבה של "למה דוקא אני". "למה זה מגיע לי". קל יותר לכעוס מלכאוב. בכעס הכאב מופנה החוצה כלפי העולם. קל יותר להפנות דברים החוצה מלהתמודד איתם בפנים. הכעס מפנה את רגשי העצב ומפנה מקום להתקדם.

  3. התמקחות (מיקוח) – להתמקח ולהתווכח עם המציאות שאולי זה יעבור. "אני מוכן לעשות הכל רק שיעבור". יש פה שלה של האשמה עצמית של מה שקרה. חשוב להבין שהאשמה הינה רגש ואינו מציאות.
    אני זוכרת שפעם קראתי ספר של כירוג מנתח של מקרי סרטן. הוא דיבר עם המטופלים והציע להם ניתוח או שינוי התנהגותי . הבטיח שהתוצאה תהיה זהה בשני המיקרים. רוב המטופלים בחרו בניתוח. היה קל להעביר את זה למישהו אחר ולאחריותו.

  4. דיכאון – "הכל חסר טעם עכשיו". "בשביל מה לנסות". אי אפשר לדלג על הדיכאון. הוא קיים וזו עובדה. לאט לאט הדיכאון חולף, לאט לאט רואים את האור בקצה המנהרה. זצריך לעודד ולעזור לעבור את השלב הזה.
    אני זוכרת שמישהי שהכרתי עברה הפלה טבעית. היא ממש הייתה באבל. אימה ודודתה ניסו לעזור לה. איך? הן סיפרו לה הרבה סיפורים על נשים אחרות שגם הן עברו את זה והתאוששו. כמובן זה הרגיז אותה שלא מבינים מה היא עוברת. פסיכולוגית, לעומתן, אמרה לה לקחת שבוע או שבועיים ולהתאבל. בסוף התקופה עוברים לשלב הבא.

  5. קבלה – להבין שאין ברירה. זה מה יש ועם זה לצעוד קדימה.

שלבי האבל באיבחון הסוכרת עד לההתמודדות

  1. הכחשה (בידוד) – הסוכרת תעבור והכל יהיה בסדר. אני מבודד את עצמי כי אני לא רוצה לספר לאנשים אחרים. אולי מספרים במעגל הקרוב אך עדין לא מספרים במעגל הקרוב. זה הרי יעבור לא צרך עכשיו.
    אני זוכרת שאובחנתי בגיל 14 ודודים שלי סיפרו לי בתור למיון שזה בטח תרופה שאני לוקחת והכל יהיה בסדר ויסתדר.
    גם אני בודדתי את עצמי. לא הסכמתי לספר לחברים "יש לי סוכרת" בעיקר כשאמרו אז "חולת סוכרת" ולא הסכמתי להיות חולה ומסכנה.
  1. התמרמרות (רוגז , כעס)"למה לי" – עשיתי הכל בסדר. הזהרו לא לספר לילדים שאם הם יאכלו ממתקים הם יקבלו סוכרת. בעיקר אם יש סוכרת במשפחה. אין טעם שיאשימו עצמם מה גם שזה לא נכון. סוכרת סוג 1 אינה תוצאה של התנהגות.

  2. התמקחות – גם אם נבחר תזונה קשה או אורח חיים קשה אחר זה לא יעבור. אולי זה יחלש אבל זה שם. סטיה קטנה וזה חוזר בגדול. מאד קל לבחור בתזונה שונה או אפילו תרופות שיביאו פיתרון.

  3. דיכאון – אפשר להבין את הדיכאון. השינוי הנדרש הוא גדול. אין יותר ספונטניות. הכל צריך להיות מתוכנן. אי אפשר לאכול דברים שאהבנו. לפחות לו בכמויות שאהבנו. לא פשוט בכלל.

  4. קבלה – אין ברירה צריך לצאת לדרך. במקרה של סוכרת גם לא ניתן זמן לקבלה והפנה. חייבים לצאת לדרך. אם מישהו "גבולי" יש לו קצת זמן להפנים דברים אך בד"כ הזמן מבוזבז על שלבים (3) ו-(4).

בעיקר עם סוכרת סוג 1 יש לצאת לדרך מיד ולהתחיל להפנים הכל: שינוי תזונתי, שינוי תרופתי, פעילות גופנית מתאימה ורגיעה.ךהתמודד מיד עם השולחן על ארבעת רגליו. 
בעיקר אצל ילדים: רוב השלבים עד ההפנמה עוברים אצלם מהר. ההורים עוברים את זה לאט וקשה. הם מחפשים את האשמה אצלם וזה מאד מפריע להם.

עד עכשיו דיברנו על הדרך להפנמה. דרך לא קלה בכלל אך אין לנו זמן לעבור את זה.

חשוב לזכור שגם בדרך להפנמה וגם בהפנמה עצמה יש מוקשים. צריך רק למצוא אותם ולהשתדל לעבור לידם. לא עליהם.

עכשיו אני רוצה לתת טיפ ששמעתי בהרצאה על שינוי מה שיעזור בהפנמה.

דבר שיכול לעזור להצלחת ההפנמה בדרך לשינוי:

צריך להתבונן על התוצאות ולא על התהליך. חשוב  לחלק את התהליך ליעדים קטנים.
יש ליחס אותם אליך – רק אליך. ההצלחה שלך.
יעדים לא ראליים מגדילים פחדים
.

לנהל יומן של הצלחות קטנות. לחגוג את ההצלחות ולהתענג עליהן. אפשר עם מוסיקה עם יין עם קובית שוקולד 70% פולי קקאו ומעלה ועוד. כמובן שאצל ילדים או צעירים אפשר גם עם בלונים. העיקר להתענג על ההצלחות הקטנות. זה נותן כח להמשיך הלאה.

חשוב לזכור ששינוי הוא תהליך.
לא תמיד זה נראה טוב ולא תמיד זה מצליח אבל אנו בדרך להצלחה

אם צריכים/רוצים להפסיק משהו, מה יכול לעזור?
יש אנשים שיודעים שצריך להפסיק לעשן וצריכים להפסיק לעשן. הם מכריזים לעצמם או לאחרים כי כשיגמרו את קופסת הסיגריות בכיס יפסיקו לעשן. אך כשהקופסה נגמרת הם קונים חדשה וכן הלאה. מה לעשות? לקנות קופסה חדשה. לעמוד מעל הפח ולגזור את הסיגריות. זהו סוף.
כנ"ל עם סוכרת. לקנות חבילת עוגיות שאוהבים וקשה להפסיק לאכול אותה או חטיף אחר עם אותם תכונות כלפי הסוכרתי. לפורר מעל הפח ואפשר גם להרטיב. כך שממש אי אפשר לאכול את זה. זהו סוף.

בפרויקט שלי "הסוכרת ואני" כתבתי הרבה על דברים שיעזרו לשינוי.
גם כיוון וגם טיפים וגם המוקשים שצריך להישמר מהם.

לדף הראשי של "הסוכרת ואני – מי מנהל את מי"

אכילה נכונה הינה הכלי הבסיסי לשינוי .
אכילה נכונה מונעת עליות וירידות לא צפויות. 
ניתן להעזר בספר המתכונים שלי שמכיל מתכונים מתאימים לבעיות סוכר

ספר מתכונים ב-50% הנחה 
בהשקעה של 125 ₪ בלבד
מתאים לכל סוגי הסוכרת, כל הטיפולים ובכל השלבים. מודפס ובו מעל 140 מתכונים.
נשלח בדואר רשום לכל מקום בעולם.

טיפ השבוע

טיפ השבוע: קפה ברד
החום הגדול כבר פה והוג להצטנן בקפה ברד המצוי בכל קיוסק או חנות קפה.

יש להישמר מזה המוכו ב"אמבטיה" שלו אפילו אם הוא מכונה דיאט או ללא סוכר.

באבקה יש הרבה סוכר.

לקנות רק בבית קפה שמכינים לך. גם אם אין בלנדר לרסק את הקרח

עוד על קפה ברד

להתראות

איריס פלג
www.irispeleg.com

קטגוריות בבלוג
Scroll to Top
דילוג לתוכן