סיבות לעלית רמת הסוכר/גלוקוז בדם
אם עלית הסוכר קורת מידי פעם ולא לעיתים קרובות – לא נורא. אם זה קורה הרבה, יש לנתח מצבים ולראות מה לעשות. אפילו אם זה קורה כתוצאה מפעילות גופני. אם הגוף יודע לתקן את עצמו, זה בסדר ואפילו טוב. אם לא, אולי צריך להחליף םעילות.
עוד על טיפול תרופתי לסוכרת לסוגיה וסיבותיה
מספר סיבות לעלית סוכר/גלוקוז בדם:
- אכילה
ברור לנו כי מאכלים כגון לחם או אורז מעלים את רמת הגלוקוז בדם, אולם יש הרבה מאכלים שמכילים גלוקוז בצרה זו או אחרת. מאכלים כגון:
מוצרי חלב, פירות, ירקות מסויימים (עגבניה, פלפל, חציל, אפונה ועוד), קטניות (עדשים, שעושית, ועוד), דבש, מוצרי בצק (פסטה, לחם לחמניה, בייגלה, ועוד)אין זה משנה האם מאכלי הבצק מלוחים או מתוקים. הקמח שבהם מכיל פחמימות רבות.
קטניות הינם קטניה משובחת כי היא מכילה הרבה חלבון אולם זאת פחמימה ויש ליספור אותה ככזאת. מנה פחמימה = חצי כוס שקופה של מכשיר מים
אם העליה ברמת הגלוקוז/סוכר כתוצאה מאכילה, כדאי למצוא את הפחמימה המתאימה, הכמות והצרוף המתאים
- פעילות הכבד
כאשר רמת הגלוקוז בדם יורדת כי לא אוכלים הרבה שעות או כאשר עושים פעילות גופנית (הצורכת אנרגיה), תפקיד הכבד לפרק גליקוגן (מאגרי גלוקוז) לגלוקוז.
הבעיה אצל סוכרתיים שהכבד עובד יותר מידי ולא מפסיק ברמת הגלוקוז הרצויה אלא ממשיך למעלה מזה
אם העליה ברמת הגלוקוז/סוכר כתוצאה מפעילות זו (פתאום יש עליה לא מוסברת), כדאי לראות האם זה כתוצאה מזה שעברו הרבה שעות (מעל 3 שעות) שלא אכלת פחמימות.
גם אם זה בבוקר, יש לחפש ארוחת לילה (צמוד ככל הניתן לשינה) מתאימה. לחפש ארוחות של פחמימה ושומן.
אם לא מוצאים מה יכול לעזור, לפנות לרופא המטפל לקבלת כדור שמטפל בזה.
- סטרס
כשהגוף לחוץ (מצב סטרס) מתחיל תהליך ייצור של הורמוני לחץ – אדרנלין וקורטיזול, שמפעילים תהליכים שמטרתם לתת לגוף את האנרגיה לרוץ ולברוח מפני סכנה("להילחם או לברוח", fight or flight). ההורמונים גורמים לכבד להפיק יותר גלוקוז שמטרתו לספק את האנרגיה "להילחם או לברוח" במקרה חירום. למי שאין סוג של בעית סוכר והוא לא משתמש באנרגיה הנוספת הזו, הגוף מסוגל לספוג מחדש את סוכר הדם.
הדבר קורה בשני מצבים:- מחלה
אם זה קורה כתוצאה ממחלה, חשוב לטפל במחלה ככל שניתן.
2. לחץ נפשי
אם העליה כתוצאה מלחץ נפשי מכל סוג, כדאי לראות ולהתיעץ עם איש מקצוע מתאים ולברר מה ניתן לעשות.
- כאב והתיבשות
יכולים להוביל לעליה ברמות אך גם לקטונים
- פעילות גופנית עצימה. יש הבדל בין פעילות גופנית עצימה לפעילות גופנית לא עצימה. מניסיוני האישי, פעילות גופנית אירובית לא עצימה, מורידה את רמת הגלוקוז בדם ואילו העצימה מעלה את רמת הגלוקוז.
עקב העצימות הגבוהה, רמת הורמוני הסטרס גבוהה מאד, ולמרות ירידה יחסית שלהם לאחר האימון השפעתם עדיין ניכרת. הדבר משתנה מאדם לאדם וכל אחד צריך ללמוד על התנהגות גופו בעצמו ובמצבים שונים. למשתמשי אינסולין מהיר – אל תמהרו לתקן. תנו הזדמנות לירידה – שלא יקרה מה שקרה לי. נפילת סוכר לא קטנה בכלל
טיפ השבוע: קפה ברד
החום הגדול כבר פה והוג להצטנן בקפה ברד המצוי בכל קיוסק או חנות קפה.
יש להישמר מזה המוכו ב"אמבטיה" שלו אפילו אם הוא מכונה דיאט או ללא סוכר.
באבקה יש הרבה סוכר.
לקנות רק בבית קפה שמכינים לך. גם אם אין בלנדר לרסק את הקרח
עוד על קפה ברד
להתראות
איריס פלג
www.irispeleg.com