אינסולין

הקדמה:
לאינסולין תפקידים רבים בגוף האדם שאחד מהם הוא ספיגת עודפי הגלוקוז בדם לתאים. כך יורדת רמת הגלוקוז בדם.

האינסולין מיוצר ע"י הלבלב בתאי הבטא שלו. מטרת האינסולין הינה להוריד את עודפי הגלוקוז מהדם לתאי הגוף. הלבלב יודע בדיוק כמה אינסולין לייצר כדי לעשות את העבודה הרצויה.
יכולות להיות שתי בעיות. או שאין יצור של אינסולין כלל או במידה מספקת או שהאינסולין אינו מצליח לעשות את עבודתו כראוי (תנגודת אינסולין).

הלבלב מחשב אטומטית כמה אינסולין לייצר. כל זאת בהתאם לרמת הגלוקוז בדם.
חשוב לציין כי הלבלב אינו יודע מה כמות הפחמימות שנאכלה או מה האינדקס הגליקמי של הפחמימה (מהירות ספיגתן). כלומר, בהתאם לרמת הגלוקוז עכשיו בדם הלבלב ייצר אינסולין. אם הפחמימה תספג מהר הלבלב יפריש אינסולין בקצב מהיר ואם הפחמימה תספג לאט, הלבלב יפריש אינסולין בקצב איטי.

כאשר הלבלב אינו מייצר אינסולין ברמה מספקת, יש צורך להוסיף לגוף עוד אינסולין.. אך מאחר והאינסולין הינו הורמון, יש לקחתו בזריקה בלבד ולא אוראלית (חלבון שיתפרק בקיבה).

במקרה זה נלקחת חוכמת הלבלב. ע"י כמות הפחמימות שנאכלת או האינדקס הגליקמי של הפחמימה יש לחשב כמה אינסולין לקחת כדי למנוע עליה חדה מידי. כמובן שזה תלוי בסוג האינסולין. לדוגמא, אינסולין ארוך טווח אינו מושפע מהפחמימות שנאכלו.

 
ארוך טווח 18-24 שעות

אינסולין ארוך טווח פותח במקורו להתחלה בטיפול של סוכרת סוג 2 כדי למנוע את שחיקת הלבלב ולהאריך את זמן פעולתו.
בגלל ההזרקה התגובות לאינסולין זה היו לא טובות והרופאים הפסיקו כמעט להמליץ עליו בתחילת הטיפול.

עם השנים בתחילו לטפל בו גם בסוכרת סוג 1 וקראו לו משאבה לעניים בגלל האינסוין הבאלי שבמשאבה שנמשך יממה שלה.

ישנם מספר סוגים של אינסולין ארוך טווח ומטרתו לחקות את הפעילות המתמשכת של הלבלב שמוריד את רמת הגלוקוז בדם כל היממה – גם בין הארוחות ובלילה.

ההבדל בין הסוגים השונים הוא במשך פעילותם וכן בזמני השיא שלהם. בהתאם יש לתכנן את מועד ההזרקה.
לדוגמא: אם יש פעילות שיא אחרי 6 שעות ויש נטיה לנפילות סוכר (היפויים) בלילה, לא טוב לקחת אינסולין ארוך טווח לפני השינה.

שמות: לנטוס, לבמיר

 ארוך טווח 72 שעות

נלקח כל יום אך רק אחרי 3 לקיחות מרגישים את כל פעילותו.

שמות: דגלודק, טרגלודק

מהיר:

תחילת פעילות: 10-20 דקות

שיא הפעילות: שעה

משך פעילות: עד ארבע שעות

שמות: אפידרה, נובורפיד, הומולוג, ליספרו

 

קצר טווח

מטרה:  להפחית את רמת הסוכר בין הארוחות ולחסוך הזרקה בזמן הארוחה (ילד שהולך לבית הספר ואוכל ארוחת 10 – אפשר להזריק רק בבוקר לפני צאתו לבית הספר)

תחילת פעילות: 30 – 60 דקות

משך פעילות:  8-6 שעות

שיא פעילות:

שמות: אקטרפיד (יומולין)

מיקס

תאור:  יש כמה סוגים של תערובות ובאחוזים שונים בין  הסוג הבינוני והסוג המהיר. הכל תלוי בסוכרתי, מצב בריאותו, סדר יומו ועוד. החלטת הרופא המטפל.

 ניתן ב-2 זריקות במשך היממה. יתכן 30% / 70% או 50% / 50% ועוד.

 

מטרה: לחסוך זריקות.. מכיל גם אינסולין בעל טווח בינוני וגם אינסולין קצר טווח.

לדוגמא: אינסולין 30 ניתן ב-2 זריקות בלבד – בבוקר ובערב. האינסולין הוא תערובת של שני סוגי אינסולין – 30% אינסולין בעל טווח פעילות קצר ומהיר ו- 70% אינסולין בעל טווח פעילות בינוני.

האינסולין מוזרק עם הארוחה ומתחיל לפעול באופן מיידי לכיסוי רמות הסוכר העולות בחדות לאחר הארוחה. לאחר מכן נכנס לפעולה האינסולין בעל טווח הפעולה הבינוני המאזן את רמות הסוכר הגבוהות בין הארוחות.
כאמור הכל תלוי באחוזי התערובת אבל סוג הפעילות דומה.

בעיה: שני סוגי האינסולין באותו המזרק ושינוי של סוג 1 גורם לשינוי בסוג השני. נסיבה זו יש רופאים שאינם מוכנים לרשום אינסולין מיקס.

סיכום סוגי אינסולין

סוג אינסולין

תחילת ההשפעה (דקות)

שיא בבשפעה 

(שעות)

משך ההשפעה

(שעות)

מוצרים

הערות

מהיר 

(קצרצר טווח)

15

1-2

3-4

הומולוג

נובורפיד

אפידרה

ליספרו

 

טווח קצר

30

2-3

6-8

אקטרפיד

הומולין

רגולר

 

טווח בינוני

120

4-6

12

הומולין N

אינסולוטרד

 

ארוך טווח

120

6

18-24

לנטוס

לבמיר

זמן ההזרקה משתנה בהתאם לנטיה להיפוגליקמיות והיפרגליקמיות.

שיקול הרופא נמטפל

אינסולין ארוך טווח חדש

 
 
 

36

כל שינוי במינוני האינסולין משפיע  במלואו רק אחרי 3 ימים

אינסולין מיקס

 
 
 
 

כל הפרמטרים המצוינים תלוים בסוג התערובות והאחוזים שלה

אינסולין והשמנה

רבים טוענים כי אינסולין גורם להשמנה, ומביאים כהוכחה לכך את העובדה שעלו במשקל עם תחילת הזרקתו. כמובן שטענה זו איננה מדויקת.

חשוב לזכור כי הותחל שימוש באינסולין בגלל מחסור באינסולין. מחסור באינסולין גורם לירידה במשקל, כך שגם אכילה מופרזת במצב זה אינה גורמת לעליה במשקל אלא רק לעליה ברמת הסוכר בדם.

כפי שראינו, תפקידו של האינסולין הוא לסייע בכניסת הגלוקוז לתאי הגוף, ובמצב של מחסור באינסולין הגלוקוז נשאר בזרם הדם ואינו נכנס לתאים. לכן, הגוף מפרק שומנים לגלוקוז כדי לספק את "רעב" התאים.

עודפי הגלוקוז בדם (כאשר הוא מגיע לרמה הגבוהה מ-180 מ"ג/דצ"ל) מופרשים בשתן. כך יוצא שגם מרבית האנרגיה מן המזון אינה נכנסת לתאים ובה בעת הגוף שורף שומנים – התוצאה המיידית של תהליכים אלה היא ירידה במשקל. בנוסף, המחסור באינסולין גורם לרעב מוגבר,  שמביא לאכילת כמויות גדולות של מאכלים שמנים ומתוקים, ללא עליה במשקל.

עם תחילת השימוש באינסולין עלולה להתפתח נטיה להשמנה מכמה סיבות:

  • ללא מחסור באינסולין כל הגלוקוז הנאכל מנוצל והכבד מפסיק לפרק שומנים. תהליך הירידה במשקל נעצר ואין יותר גורם המעכב עליה במשקל. זהו מצב נורמלי ורגיל שבו צריך לשמור כדי לא לעלות במשקל
  • לאחר שהתרגלנו לאכילת כמויות גדולות מהרגיל ומאכלים שמנים ומתוקים ללא חשש השמנה, קשה לחזור למסגרת של אכילה נורמלית
  • עם תחילת השימוש באינסולין עשויה להופיע תופעה של נפילות סוכר (היפוגליקמיה) בעיקר לפני הגעה למינונים המתאימים. נפילת סוכר יוצרת רעב מוגבר ובתגובה אוכלים מאכלים עתירי פחמימות כדי לטפל במצב. יש המעדיפים להשאר ברמת אינסולין גבוהה כי היא נותנת להם "לגיטימציה" לאכול כמויות גדולות של פחמימות "מחוסר ברירה", כדי להימנע מהיפו
  • כדי למנוע מראש היפו בזמן פעילות גופנית, אוכלים מאכלים עתירי פחמימות כהיערכות לקראת הפעילות, וכך יוצא שהפעילות צורכת את תוספת הקלוריות במקום את מאגרי השומן.\

ניתן לסכם שהאינסולין כשלעצמו כמעט ואינו גורם להשמנה. מה שכן גורם להשמנה הם החזרה לאיזון, רמות אינסולין גבוהות מידי והרגלי אכילה לא נכונים. כמובן שבעזרת מודעות והתנהלות נכונה, ניתן לנטרל את מרבית הגורמים להשמנה ולשמור על משקל תקין.

כמה כללי אצבע לשמירה על המשקל, לצד שמירה על האיזון:

  1. עם תחילת השימוש באינסולין והשיפור באיזון, יש לוותר על ההרגל לאכול מאכלים שמנים ומתוקים, ולחזור לאכילה של כמויות רגילות. רמת האינסולין צריכה להיות מתוכננת כך שתתאים לכמות האוכל הנכונה, כדי שלא יווצר מצב הפוך שבו אוכלים עוד רק כדי להתאים את כמות הפחמימות לרמת האינסולין.
  2. יש להקפיד על פעילות גופנית באופן קבוע (כמה פעמים במהלך השבוע במשך חצי שעה לפחות). כהיערכות נכונה לקראת הפעילות, יש להפחית את כמות האינסולין אם אפשר ולחשב את כמות הפחמימות הדרושה בהתאם לסוג ומשך הפעילות.
  3. אם יש יותר מידי נפילות סוכר כדאי לשנות את סוג האינסולין ולהגיע למינונים טובים יותר. בכך להימנע מאכילה מיותרת ייתר על המידה.

כדי לדעת כמה פחמימות צורכים ושיהיו מאיכות טובה, ניתן להעזר בספר המתכונים שלי

ספר מתכונים ב-50% הנחה 
בהשקעה של 125 ₪ בלבד
מתאים לכל סוגי הסוכרת, כל הטיפולים ובכל השלבים. מודפס ובו מעל 140 מתכונים.
נשלח בדואר רשום לכל מקום בעולם.

טיפ השבוע

טיפ השבוע: קפה ברד
החום הגדול כבר פה והוג להצטנן בקפה ברד המצוי בכל קיוסק או חנות קפה.

יש להישמר מזה המוכו ב"אמבטיה" שלו אפילו אם הוא מכונה דיאט או ללא סוכר.

באבקה יש הרבה סוכר.

לקנות רק בבית קפה שמכינים לך. גם אם אין בלנדר לרסק את הקרח

עוד על קפה ברד

להתראות

איריס פלג
www.irispeleg.com

קטגוריות בבלוג
Scroll to Top
דילוג לתוכן